miercuri, 2 iulie 2008

M I C R O S C U L P T U R E S

Gaura acului... un spatiu atat de mic, atat de... neinsemnat. Poate ca desenele de pe bobul de orez va surprind mai mult. Si pe mine! Dar recunosc ca as da oricand mana cu artistul capabil sa faca dintr-un simplu ac o opera de arta. Cum este cazul lui Willar Wigan.

Ca orice copil din clasa medie, Willar a ascultat cu atentie Biblia povestita de parinti, de bunici sau de bona. Originar din Birmingham, Marea Britanie, Willar a invatat din copilarie ca este mai usor pentru o camila sa incapa pe gaura acului decat... un bogatan sa ajunga in regatul lui Dumnezeu. A ascultat cu atata atentie invatamintele Bibliei incat, la maturitate, a inceput sa le puna in aplicatie. La propriu! A reusit sa faca o bufnita sa incapa... intr-o gaura de ac!



Willar a creat, pana acum, 102 de microsculpturi. "Oamenii cred ca este un siretlic la mijloc sau o iluzie. Dar arta mea nu face decat sa puna la incercare rabdarea umana si indemanarea", spune Willar, cu o mandrie vadita in privire. Are si de ce! Ati mai vazut oameni care sa tresalte sentimente in semenii lor intr-o asemenea masura? Artistul isi vinde creatiile online.


Recent, s-a scos la licitatie o vesta de salvare de pe Titanic. S-a vandut cu 68.500 de dolari. La 96 de ani de la tragicul eveniment, englezul Willar Wigan se poate mandri cu o inovatie. el a reusit sa recreeze Titanicul! Si nu oricum, ci... pe o bucatica microscopica de diamant! I-a luat trei luni pentru aceasta reproducere. A mai avut nevoie de un bob de nisip, "un fulg" de aur si o bucata microscopica de nailon. Impresionant, nu-i asa?
Inca de cand avea 5 ani, Willar construia diverse lucruri la scara foarte mica. Ii placea sa le ridice furnicilor case. A reprodus la scara liliputana personaje din Vrajitorul din Oz si chiar Statuia Libertatii in gaura unui ac de siguranta!

Si scenele de viata l-au inspirat pe acest artist. Viata de zi cu zi - cosmopolitana sau nu - l-a ajutat pe Willar sa creeze O cina romantica pe un boboc de floare



Sculptura de care se simte insa cel mai aproape este o scena din Vrajitorul din Oz. Alice, Iepurele si Palarierul nervos stau cuminti la masa si servesc ceai. Convingeti-va singuri cum e sa ai talent si, mai ales, sa reusesti sa surprinzi cele mai mici detalii



Wigan prefera sa lucreze in locuri izolate si, mai ales, noaptea, pentru ca - asa cum spune insusi artistul - orice vibratie ii poate distruge ce a construit pana la acel moment.



Cele mai multe dintre piesele create de Willar sunt asigurate pentru suma de 22 de milioane de dolari (11,2 milioane de lire sterline) si se afla la Surrey, in Marea Britanie, intr-o colectie privata. Colectia se afla acum intr-un turneu in SUA si Canada si, la intoarcerea acasa, ea va fi expusa pentru marele public.