vineri, 8 mai 2009

Tra-la-la-la


Muzica ritmata combate stresul, iar cea vesela binedispune oamenii, facandu-i pe acestia sa creada ca toti cei din jurul lor sunt la fel de fericiti ca si ei, au descoperit cercetatorii britanici, scriu tabloidele britanice.
Cercetatorii au descoperit ca diversele genuri de muzica ascultate pot schimba radical modul in care oamenii percep persoanele din jurul lor. De exemplu, persoanele care au ascultat piese ale trupei Girls Aloud sau Simfonia a IX-a de Beethoven credeau in acele momente ca si celelalte persoane din jurul lor se aflau intr-o dispozitie buna. In schimb, cei care au ascultat jazz sau piese semnate de artisti precum Morrissey sau Joy Division credeau ca toti ceilalti sunt tristi si deprimati.
De asemenea, s-a descoperit ca muzica ritmata ii face pe oameni sa suporte mai usor stresul cotidian si le creeaza iluzia ca sunt inconjurati de persoane fericite si vesele.
Chiar si un mic calup de doar 15 secunde de muzica este suficient pentru a influenta perceptia oamenilor asupra celor din jur - de la colegii de la locul de munca la prietenii apropiati -, au explicat cercetatorii de la Universitatea din Londra.
Oamenii de stiinta spun ca perceptia oamenilor poate fi influentata atat de sunetele "vesele", precum valurile marii ajunse la tarm, lemnele care ard pe foc si ciripitul pasarelelor, cat si de sunetele "triste", precum impuscaturile, rafalele puternice de vant sau zgmotul utilajelor industriale.
Senzorii electrici, aplicati pe fruntea fiecarui participant la studiu, au relevat faptul ca muzica activeaza zona din partea emisferei cerebrale asociata cu stimulii vizuali. Expertii sunt de parere ca efectele pot fi si mai pronuntate daca oamenii aleg sa asculte un gen de muzica cunoscut dinainte.

SURSA: Mediafax