miercuri, 25 iunie 2008

Lasata sa traiasca



O stire cumplita este dezbatuta, zilele acestea, aproape incontinuu de presa romana. Soarta unei fetite de 11 ani, insarcinata in 21 de saptamani, sta in mainile unor neputinciosi, impartiti in 2 tabere - unii care spun ca micuta nu ar trebui sa pastreze sarcina pentru ca nu este pregatita, la aceasta varsta, sa devina mama si altii care spun ca ar trebui sa pastreze sarcina, pentru ca este destul de inaintata. Moralitatea acestei chestiuni este mai putin luata in seama. Faptul ca tanara mamica sufera deja de pe urma a doua traume - a fost violata de un unchi si, de pe urma violului, a ramas insarcinata - este o chestiune prea putin bagata in seama de autoritatile de drept. Autoritatea pentru Protectia Copilului da vina pe un spital din Iasi, care a hotarat, zilele trecute, ca fetita poate pastra, dpdv fizic, sarcina. Spitalul a emis aceasta decizie fara sa ia insa in calcul faptul ca fetita nu are psihicul unei femei, unei potentiale mame pentru a avea grija de propriul copil.

Exista o categorie de oameni care incearca sa impace si capra si varza, oferind varianta unei cezariene pentru micuta de 11 ani (o astfel de operatie nu poate fi facuta decat in Marea Britanie, unde legea permite intreruperea unei sarcini pana la 24 de saptamani. In Romania, Codul penal prevede ca o sarcina poate fi intrerupta pana la 14 saptamani. Dupa aceasta perioada, sarcina poate fi intrerupta doar daca fatul prezinta malformatii sau viata mamei este in pericol iminent). La varsta de 21 de saptamani, fatul si-a format deja parte din reflexe, are unghii, pleoape, gene si principalele trasaturi ale fetzei. Sansa ca acest copil la aceasta varsta sa traiasca sunt foarte mici, dar nu imposibile. In Marea Britanie s-a nascut la inceputul anului trecut, tot prin cezariana, un astfel de copil. Dar spitalul din Marea Britanie unde a avut loc acest eveniment este dotat cu aparatura medicala superperformanta, care a tinut nou-nascutul in viata fara problema, astfel ca in doar cateva saptamani, el a devenit un copil normal.

(In imagini, Amillia, fetita din Marea Britanie, nascuta prematur la inceputul lui 2007)
Amillia Taylor avea, in momentul nasterii, dupa doar 22 de saptamani de stat in burta mamei, 283 de grame si masura aproximativ 20 de centimetri.
*Edit later: Potrivit unor statistici ale OMS, in lume, la ora actuala, exista aproximativ 30.000 de mame minore. Alte statistici spun ca cea mai tanara mamica din lume a avut 5 ani si a nascut, in Peru, in 1939, un copil sanatos!

Niciun comentariu: