miercuri, 6 august 2008

Fii liber! Fii traceur!

Termenul "traceur" vine din verbul frantuzesc "tracer", care in argou inseamna a scapa, a evada sau a ajunge undeva urgent, a te grabi. Cum sa fii traceur? Parcticand parkour (PK), normal!


"Parkour e unic si nu poate fi un sport de competitie fara a-si ignora esenta altruista de a se dezvolta. Daca parkour devine un sport, va fi greu sa predai si sa raspandesti cu seriozitate parkour ca o activitate non-competitiva. Prin aceasta se va raspandi un nou sport care, daca va fi numit parkour, nu-si va mai pastra esenta filozofica."
PK este o disciplina care te ajuta sa treci peste orice obstacol prin gasirea celui mai eficient si mai rapid mod de a ajunge din punctul A in punctul B folosind doar mijloacele propriului corp. Practicantii acestei discipline se numesc traceuri. Antrenamentul lor include elemente din spatiul cotidian (artificial sau natural) cum ar fi balustrade, copaci, cladiri etc. Ei considera acest gen de antrenament un mod de eliberare din constrangerile impuse de alte sporturi standardizate cat si unul de depasire a limitarilor autoinduse.

*Freerunning este cuvantul folosit de Sebastien Foucan in documentarul Jump London pentru a se referi la PK, termen care a ajuns ulterior sa descrie un sport bazat pe acrobatii, diferit de disciplina originala Le Parkour.

Parkour se concentreaza pe miscarea eficienta caracterizata prin fuga, sarituri, catarari si tehnici mai complexe. Scopul traceurului consta in adaptabilitatea la conditiile (obstacolele) din jurul sau. Unii oameni gasesc multe similaritati intre parkour si cascadoriile si tehnicile celebrului actor şi practicant de arte marţiale Jackie Chan. Totusi, altii privesc parkourul ca pe o arta asemanatoare dansului: o forma de a materializa miscarea corpului omenesc in cea mai frumoasa forma a sa.

Antrenamentul este inspirat din "L'éducation Physique Virile Et Morale Par La Méthode Naturelle" (Educatia Fizica si Morala prin Metoda Naturala), cunoscuta si sub denumirea de Hebertisme, conceputa de Georges Hebert (1875-1957), fost ofiter naval care in calatoriile sale in Africa a fost uimit de abilitatile fizice ale populatiei indigene: "Corpurile lor erau splendide, flexibile, sprintene, agile, rezistente si cu toate astea nu aveau un alt antrenor in gimnastica decat viata lor in natura."


"Metoda naturala" consta original in construirea unor trasee cu obstacole - parcours du combattant - in care, pe langa miscarile specifice parkour de astazi, se regaseau si probe de inot, de ridicare de obiecte grele, de aruncare a unor obiecte, cvadrupedie si de lupta corp la corp cu un partener. Spre deosebire de parkour, in "metoda naturala", toate exercitiile sunt executate fara incaltaminte, iar scopul metodei este acela de a crea indivizi puternici atat fizic, cat si psihic, moral: "etre fort pour etre utile" (a fi puternic pentru a fi de ajutor) si "etre et durer" (a fi si a dura) fiind motto-urile practicantilor. Acest gen de trasee inspirate din metoda naturala se regasesc si astazi in incintele militare din toata lumea. Cel care a preluat si a adaptat metoda naturala a fost David Belle (n. 29 aprilie 1973), inspirat de tatal sau, Raymond Belle (1939 - 1999), fost militar in Vietnam, recunoscut pentru faptele sale de eroism in cadrul "sapeurs-pompiers" - pompierii militari din Paris. David Belle a parasit scoala la 15 ani si s-a dedicat in totalitate dezvoltarii artei sale, Le Parkour.

In urma popularizarii disciplinei, mai ales prin documentarul Jump London, urmat apoi de Jump Britain, diferite ramuri bazate pe latura fizica a parkour au aparut, inclinate mai degraba spre miscari spectaculoase. Aceste discipline sunt: 3run, free-running, etc. Altele bazate pe aceleasi principii au fost aduse in actualitate: yamakasi, multilevelmoves, tricking, street stunts.

Tehnici de baza in Parkour:


Demi Tour / Turn: Folosit pentru plasarea pe cealalta parte a unui obstacol ca sa poti trece la urmatorul.


Franchissement / Underbar: Saltul printr-un spatiu ingust cu picioarele in fata si ajutat de maini pentru stabilitate.

Laché: Atarnarea de un obstacol si prinderea ca sa te prinzi de altul.

Passement / Salt / Speed : Termenul general pentru orice tip de salturi peste obstacole.


Saut de Chat / Saltul pisicii / Kong: Traceurul se lanseaza, pune mainile pe obstacol, aduce picioarele la piept dupa care impinge si cu mainile - in acest moment picioarele sunt incadrate de maini si trec printre ele pentru o aterizare pe cealalta parte a obstacolului.


Passe Muraille / Wall Climb : Trecerea peste ziduri inalte sau obstacole similare.


Planche / Ridicare: Sa ajungi din atarnat intr-o pozitie deasupra obstacolului.


Reverse 360 : Un tip de salt folositor cand traceurul se afla la un unghi diferit de obstacol sau cand este foarte aproape de obstacol.


Roulade / Rostogolire: Rostogolirea diagonal pe spate folosita pentru transferul de inerţie/energie din salturi.


Saut de Bras / Saritura cu brate / Cat Leap : Aterizarea pe un obstacol in pozitia atarnat / ghemuit, mainile apuca marginea si astfel sustin intreg corpul.


Saut de Détente / Saritura in lungime: Saltul dintr-un loc in altul peste o distanta.


Saut de Fond / Saritura de fond: Un salt undeva jos urmat de obicei de o rostogolire.


Saut de Précision / Saritura de precizie: Un salt de pe un obiect pe un altul ingust/mic.


Tic Tac: Traceurul impinge cu un picior pe un obstacol, de obicei un zid, pentru a putea trece peste alt obstacol.

SURSA: Wikipedia

Iata si un filmulet realizat de cei de la Top Gear - o cursa intre un Peugeot 207 si 2 traceuri. Cine credeti ca invinge?

Un comentariu:

carlibux spunea...

genial ... pur si simplu genial!
si uite de aia stau si ma intreb: masina n-am, sa fac salturi ca baietii astia nu pot, si totusi de unde am burta?

Ah da! este din cauza ca merg cu 301 sau tramvaiul 14 la munca! Si mai si intarzii... de ce nu m-a facut mama jumper?