duminică, 9 noiembrie 2008

Puterea banului


Nu, nu este o bancnota asezata in picioare. Este o cladire! Blocul-bancnota din orasul lituanian Kaunas. Proiectul apartine arhitectilor Rimas Adomaitis, Raimundas Babrauskas, Darius Siarodinas si Virgilijus Jocys. Bancnota dupa care s-a realizat constructia este de 1000 LTL si a fost scoasa din circulatie in 1925.




Fatada blocului-bancnota a fost realizata sa dureze. Nu este vorba de o instalatie temporara.


Fatada cladirii este formata din 4.500 de panouri de sticla de diferite forme, fabricate in Olanda.



KAUNAS - al doilea oras ca numar de locuitori din Lituania si fosta capitala a tarii. Este situat la confluenta a doua rauri mari, Nemunas si Neris. Numele orasului provine, cel mai probabil, de la unme propriu. Inainte ca Lituania sa-si fi capatat independenta, orasul era cunoscut sub numele de Kovno (traducerea slava a lui Kaunas). Localitatea este atestata documentar inca din 1361, desi unele documente istorice vorbesc de o comunitate de oameni care s-au stabilit aici inca din anul 1030. Prima constructie a fost facuta in secolul al XIV-lea - un zid de aparare impotriva atacurilor constante ale cavalerilor teutoni. In 1362, Kaunas a fost distrus si "reinviat" abia la inceputul secolului al XV-lea. In 1665, armata rusa a atacat in mod repetat orasul, iar in 1701 acesta a fost ocupat de suedezi. Intre 1657 si 1708, moartea neagra (ciuma) s-a abatut asupra acestui loc, iar intre 1731 si 1732, focurile au ars din temelii parti intregi din oras.
Anul 1940 a adus cu el ocupatia, de catre URSS, a orasului. La 14 iunie 1441, sovieticii au arestat mii de oameni, au executat si deportat in Siberia mii de evrei locuitori ai Kaunasului. Dupa al doilea razboi mondial, Kaunas a devenit principalul centru industrial al Lituaniei. dupa proclamarea, de catre Lituania, a independentei fata de URSS, in 1991, orasul s-a dezvoltat incontinuu.







FOTO credits: EIKONGRAPHIA.COM / RA Studija si Wikipedia



Niciun comentariu: