marți, 20 ianuarie 2009

...

Astept de mai bine de o saptamana o reactie din partea Ministerului roman de Externe vizavi de „mareata” expozitie de arta de la Bruxelles. Cum n-am vazut reactia pe nicaieri in presa, am dreptul sa ma gandesc ca MAE de la Bucuresti nu a avut nimic de comentat la adresa kitchului sub care este infatisata tara noastra in buricul Europei – o intrare intr-un parc de mana a doua, care poarta emblema unui fals Dracula, altul decat cel pe care l-am vazut personificat in cel mai prost film despre Vlad Dracul.




Sa intram putin in paine (pentru aceia care nu stiu despre ce e vb sau care au nevoie de o reimprospatare): La Bruxelles a fost inaugurata expozitia Entropa (Europa in viziune de artist), organizata de presedintia ceha a Uniunii Europene. Conform traditiei, fiecare stat care preia presedintia semestriala a UE trebuie sa prezinte, in sau in afara cladirii Consiliului UE (unde au loc summiturile europene si reuniunile ministrilor din statele membre), o opera de arta reprezentativa.





Germania este acoperita cu tronsoane de autostrazi scurte, dar eficiente.

Franta – harta ei este acoperita cu un banner urias pe care scrie, cu litere mari, GREVA.


Danemarca este reprezentata ca un joc LEGO.



Pe locul pe care geografic ar trebui sa se afle Olanda, artistul si-a imaginat un lac mai mare din care ies, pe alocuri, cateva minarete


Spania este acoperita peste tot cu ciment.




Bulgaria este acoperita cu toalete turcesti.

Polonia este reprezentata printr-o imitare a unei fotografii celebre care infatiseaza niste soldati care infig steagul american pe o colina dupa batalia de la Iwo Jima (al doilea razboi mondial) – NUMAI ca soldatii sunt inlocuiti de preoti in sutana care arboreaza drapelul multicolor al homosexualilor.

Italia este acoperita cu un teren de fotbal, pe care fiecare jucator tine o minge in dreptul organelor genitale, intr-o autostimulare erotica.

Romania - o intrare intr-un parc Dracula extrem de kitchios.


Se mai remarca urmatoarele:

Marea Britanie nu exista pe harta Europei.
Luxemburgul poarta un semn pe care scrie „De vanzare”.
Cehia a fost imaginata ca o tara intoxicata de propriul presedinte Vaclav Klaus, pe harta fiind puse citatele acestuia despre schimbarile climatice, care contrazic pozitia oficiala europeana.
Belgia este o cutie uriasa cu bomboane de ciocolata.
Suedia este o cutie de carton.
Slovacia – un caltabos prins bine cu sfoara.
Austria - este "dotata" cu patru tevi de esapamant sau patru furnale.
Estonia - dotata cu doua instrumente care in varf au o secera si, respectiv, un ciocan
Letonia - acoperita in intregime de munti inzapeziti
Lituania - niste soldati pisaciosi
Portugalia - acoperita cu fleici nefripte
----------------------------------------------------------------------------------------
CINE?
Presedintia ceha a cerut cate unui artist din fiecare stat membru sa reprezinte stereotipurile sau prejudecatile la adresa propriului popor. Just – trebuie sa scapam de stereotipuri. Ele sunt junghiurile din coastele noastre! „Opera” de mare angajament intitulata Entropa este semnata de 27 de artisti (unul din fiecare stat membru UE). Dar doar cateva nume sunt reale! Asta pentru ca artistul ceh David Cerny, care si-a luat angajamentul sa se ocupe de proiect (asta inseamna ca trebuia sa gaseasca si oameni din fiecare tara) si-a chemat prietenii in ajutor. Pentru ca nu a avut decat 2 prieteni, Cerny a inventat 24 de nume pentru a acoperi „necesarul” de semnaturi (una pentru fiecare tara). Nici vorba de participare europeana. „Stiam ca adevarul urma sa iasa la suprafata. Dar inainte de asta am vrut sa vedem ca Europa este in stare sa rada de ea insasi”, a declarat Cerny pentru Reuters.

CE?
O expozitie controversata, care a reusit sa starneasca deopotriva zambete si indignare. O expozitie care se adreseaza falsilor patrioti, oamenilor cu false scari de valoare, celor care evita dezbaterea in favoarea scandalului, primitivilor in gandire, vulgarilor in mentalitate, tinerilor, celor care nu diferentiaza intre insulta si lamurire..

CAT?
373.000 de euro – bani cheltuiti pentru tot acest mozaic
Sponsor - contribuabilii cehi
8 tone - greutatea totala a instalatiei
3 TIR-uri au transportat lucrarile la Bruxelles
16 metri patrati - suprafata totala a instalatiei

OPINIE
Lasand la o parte faptul ca in presa romaneasca au aparut informatii abia dupa doua-trei zile de la „rascoala” din presa vest-europeana, reactia autoritatilor nu a existat. Nu la fel s-a intamplat in cazurile altor tari: Bulgaria, de ex, a facut scandal imediat pentru felul in care a fost reprezentata. A facut scandal in presa, la Bruxelles, in mediile diplomatice etc.
Nu mi-am propus sa intru in divergente cu lumea artistica. Pana la urma toti avem dreptul la propria opinie. Plus ca artistul mi se adreseaza si mie, nu doar celor avizati. Ce nu inteleg este ce invatam pana la urma din instalatia asta Entropa?
Daca ma intrebati pe mine, eu cred ca baiatul asta, David Cerny, s-a nascut pe alt continent. Europa e traditionalista si conservatoare. Micile exceptii din Europa - cateva cercuri unde conservationismul e mascat de alte "valori" - nu pot rasturna carul mare. Am vazut-o repetat in ultimii ani in numeroase contexte. Daca vreti, le discutam. Va dau un singur exemplu, care are cat de cat legatura cu tema noastra de astazi: publicarea, in presa daneza, a unei caricaturi a profestului Mohamed.
Mie una mi-au placut cateva dintre lucrarile prezentate la Bruxelles, in cadrul expozitiei Entropa. M-a scarbit insa reprezentarea Romaniei. Despre care suntem hotarati sa nu facem nimic, pare-mi-se!

David Cerny (41 de ani) este considerat copilul teribil al Cehiei. Sculptor cu state vechi, David este un distins exponat al culture jamming-ului. El a socat pentru prima data publicul la inceputul anilot ’90 cand a instalat, in buricul capitalei cehe, un tanc... roz! Un monument destinat memoriei soldatilor. A fost arestat de huliganism si aruncat la zdup. Pe turnul TV din Praga, David a sculptat niste copilasi care par ca escaladeaza inalta constructie. A alergat un an dupa aprobari si inscrisuri de la autoritati sa poata realiza instalatia. Si a meritat! A incercat sa plimbe o sculptura peste tot. Nu prea i s-a dat voie – pentru ca sculptura in cauza il reprezenta pe Saddam Hussein... in formol! Un Saddam urat de marea majoritatea a tarilor europene. Lucrarea, intitulata, „Rechinul” nu avea initial conotatii politice. Ea a fost realizata ca o replica la o lucrare omonima semnata de Damien Hirst, un artist britanic, care se vinde la preturi impresionante, desi – spun unii – opera lui nu are nici o legatura cu estetica si nici macar cu bunul gust.



Lucrari semnate David Cerny:








-----------------------------------------------------------------------------------------
Astept in continuare acea reactie!

Un comentariu:

carlibux spunea...

David este un sculptor talentat, insa kitsch-ul ce reprezinta Romania este o oribilitate maxima. Dar cum la noi nu se da un ban pe cultura, cred ca vom avea aceeasi reprezentare la fiecare intrare de frontiera din tara. Este trist faptul ca, intr-adevar dupa cum spuneai nu s-a sesizat nimeni. Am sa inchei cu un citat dintr-o fraza ce am citit-o de la un prieten "varza putem lua de la unguri, gaze putem cumpara de la rusi, insa cultura romaneasca nu ne poate vinde nimeni!". Eh... asti-a sunt cei pe care i-am ales si ne conduc..